Tom Kha Gai - Przepis na tajską zupę kokosową z Asia Deli

Seria gotowania w Delikatesach Asia Deli, gdzie pokazujemy jak zrobić w domu klasyczne azjatyckie dania i potrawy. Przygodę ze smakami Japonii zaczęliśmy od prostej zupki miso shiru, potem był tajski street food - Pad Thai. A dzisiaj tajska zupa, gulasz, dosyć gęsta i esencjonalna niczym polski żurek (to zdanie Żarłoka). To popularna w Tajlandii zupa zwana tajską zupą kokosową. Łączą się tutaj aromaty słodkie z cytrusowymi. Limonka i lekko podgotowane warzywa dają rześkość i orzeźwienie w sam raz na lato.

PRZEPIS NA TOM KHA GAI
Zupka Tom Kha Gai - przepis dla 1 osoby:

200 ml bulionu warzywnego na bazie warzyw i ziół tajskich typu kolendra, lisći kafiru i trawy cytrynowej
100 ml mleczka kokosowego
100 g kurczaka,
5 - 6 "liści" zielonego groszku płaskiego lub fasolki
50 g papryki czerwonej
4 kawałki grzybów boczniaki
25 g bambus paski
łyżeczka cukru palmowego lub trzcinowego
3 liście kafiru
kilka listków kolendry
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżka pasty tom kha