Jak zrobić ryż do sushi - Asia Deli

Gotujemy w Asia Deli! Dzisiaj PRZEPIS NA RYŻ DO SUSHI. ŻarłokTV pokazuje jak się robi ryż do sushi, a dokładniej - jak robi się ryż na sushi w delikatesach azjatyckich Asia Deli w Krakowie. Przepisy mogą różnić się od siebie, w zależności od warunków, ryżu itp Nie uznajemy że jest to JEDYNE możliwe dojście do właściwego ryżu na sushi. A przynajmniej Żarłok. Jeśli gdzieś indziej robią ryż na sushi inaczej - ok - sam Żarłok z chęcią zobaczy inny sposób na ryż. Ważne, żeby finalnie smakowało - dobry ryż na sushi to taki ryż, który można jeść sam, bez żadnych dodatków. W filmach Yasujirô Ozu taki ryż jadło się z samą zieloną herbatą. Bo to nie jest sam ryż, ale z wieloma przyprawami, dlatego już delikatna zielona herbata świetnie podkreśla i uzupełnia ryżową bazę. Dzisiejszy przepis na sushi nie jest prosty, ale jest smaczny! ZapraszAM!

PRZEPIS NA RYŻ DO SUSHI,
proporcje do gotowania ryżu:

-500 g ryżu do sushi suchego typu Japonica
-płuczemy 2-3 razy
-namaczamy 10 min w ilości wody 550 ml i gotujemy pod przykryciem w garnku na niskiej temp. lub w parowniku do wyłączenia.
-Po ugotowaniu ryż przekładamy do naczynia typu Hangiri lub płaskiej miski z większa objętością, polewamy zaprawą sushisu do ryżu 150 ml lub zrobionym Tezu i tasujemy ryż, aż do wchłonięcia zaprawy
- czekamy ,aż wystygnie i możemy zaczynać robić sushi,

proporcje do zrobienia TEZU :

- 260 ml octu ryżowego
- 180 g cukru
- 45 g soli
- podgrzewamy do rozpuszczenia

Zaprawa dobrze się przechowuje ,dlatego można zrobić więcej na zapas, jeżeli często robicie sushi :)