Japońska kuchnia jest czarująca i fenomenalna, nic na świecie nie podbiło tak podniebień w ostatnim ćwierćwieczu jak sushi i ramen. Te dwie japońskie potrawy można zjeść na każdym kontynencie i choć ramen pochodzi z Chin, to właśnie japońska wersja tej potrawy zaskarbiła sobie miłość i popularność na całym świecie. Ramen to miska wypełniona wyrazistym bulionem, warzywami, jajkiem na twardo i sprężystym pszennym makaronem. Doskonale syci (danie to serwowane jest w ramenowych miskach o pojemności 1000 ml) i rozgrzewa dzięki esencjonalnym bulionom ramenowym. Wśród samych bulionów wyróżniamy dwa rodzaje: Chintai oraz pantai. Pierwszy z nich jest czysty, klarowny i lekki, drugi zaś gęsty, kolagenowy.

Najważniejsze części składowe ramenu to:

  • Tare – sos, który nadaje ramenowi konkretnego smaku.
  • Bulion do ramenu: Assari – czysty, lekki i Kotteri – gęsty, konkretny
  • Olej smakowy – dodatek – może być olej chilli, olej sezamowy.
  • Ramenowe dodatki - zielona część dymki, shiitake, nori – prażone glony, pak choy, menma - marynowane pędy bambusa, narutomaki – ciastko rybne, prażony sezam, marynowane jajko ajitsuke, konkretny wkład typu mięso wieprzowe: chasu – boczek, drobiowe: pierś z kaczki.

Nazwa potrawy pochodzi od najważniejszego wkładu makaronu typu ramen. Jest to sprężysty makaron zrobiony z mąki pszennej z użyciem wody alkalicznej Kansui, która sprawia, że bez użycia jajek makaron ramen nabiera mocno żółtego koloru, dlatego też może być on wykorzystywany w kuchni wegańskiej. Weganie stworzyli dla siebie wersje wegańskie , które bazują na bulionach warzywnych nazywanych Yasai. Poza dodatkami warzywnymi mięso jest zastąpione sojowym mięsem wegańskim. Zapraszamy do objerzenia naszego filmu pokazującego jak zrobić ramen wegański.

Miski do ramenu w sklepie asiadeli.pl

Do serwowania ramenu potrzebna nam będzie odpowiednia ceramika. Wśród niej znaleźć można ramenowe miski o pojemności 1000 ml, zwykle wykonane z porcelitu, który długo utrzymuje temperaturę ramenowego dania. Dużą popularnością cieszy się też typowo japońska melamina - materiał w rodzaju laki. Ramenowe miski mają zwykle rozmiary 21 cm średnicy i wysokość od 8 do 9 cm. Taki rozmiar gwarantuje, że ramenowe danie zmieści się i będzie pięknie eksponowało poszczególne składniki. W naszym sklepie znajdziecie wiele wzorów ramenowych misek, wyprodukowanych w Japonii przez Edo Japan i Tokyo Design Studio.

MISKI , TALERZE