Podstawki i łyżki Podstawki i łyżki to niezbędne artykuły do sushi, ale także do innych dań azjatyckich. Choć w większości w Japonii jada się pałeczkami, łyżka będzie pomocna choćby przy zupie z makaronem. Najpierw należy zjeść makaron, pomagając sobie łyżką, dokładnie tak jak włosi robią to podczas jedzenia spaghetti. Później można wypić bulion wprost z miseczki. W przypadku zupy łyżka będzie też niezbędna do jej zamieszania, gdyż bardzo źle widziane jest mieszane jej pałeczkami do sushi. Ta mała zakrzywiona łyżeczka będzie pomocna również przy kosztowaniu różnych dań po raz pierwszy. Nałożenie małej porcji wygląda elegancko, ale przede wszystkim pomoże wybrnąć z sytuacji, kiedy potrawa nie będzie w naszym guście – małą porcję można zjeść bez problemów, gorzej w przypadku większej ilości. Wśród niezbędnych akcesoriów do sushi znajduję się podstawka pod pałeczki. Należy odłożyć na nią pałeczki zawsze, kiedy chce się coś powiedzieć, napić, lub po coś sięgnąć. Warto pamiętać, że trzymanie pałeczek i miseczki do sushi czy zupy w tej samej dłoni jest w Japonii traktowane jako nietakt. Po skończonym posiłku pałeczki należy odłożyć na podstawkę ostrymi końcami w lewą stronę.

ŁYŻKI