Przepisy

Massamam Curry

Składniki:

200 g filetu z piersi kurczaka

320 g ryzu jaśminowego

3 łyżki pasty massamam curry

400 ml mleczka kokosowego (zamiast mleka moze być śmietanka kokosowa 200 ml - nada gestosci)

1/2 cebuli pokrojonej w drobna kostke
papryczka chilli

5 średnich ziemniaków obranych i ugotowanych

3 łyżki pokruszonych orzeszków ziemnych

1 łyżeczka cukru palmowego
1 łyżeczka sosu rybnego

kolendra liście

Przygotowanie:

Przed gotowaniem ryż przepłukać i gotować w 2 szklankach wody 15-20 min na wolnym ogniu. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy cebule, drobno pokrojona papryczke chilli, kurczaka pokrojonego w paski i przesmażamy. Wlewamy mleczko kokosowe (lub śmietanke z 100 ml wody) i dodajemy paste massamam curry. Mieszamy, dodajemy sos rybny, cukier i gotujemy ok 6 min, do zredukowania sosu, w trakcie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostke 2cm. Podajemy z ryżem, posypane orzeszkami i kolendra.

Hummus

Składniki:

200 g suchej cieciorki lub z puszki

1 łyżeczka soku z cytryny

1 mały ząbek czosnku

5 łyżka pasty sezamowej tahini

1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)

sól i pieprz

1 łyżka oleju sezamowego lub oliwy extra vergine

Przygotowanie:

Dzień wcześniej należy namoczyć suchą cieciorkę w zimnej wodzie: wsypać do dużego garnka i zalać zimną wodą (ok. 7 cm ponad poziom), odstawić na noc do namoczenia. Nie wylewać wody z moczenia cieciorki. Następnego dnia całość zagotować z dodatkiem szczypty soli. Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości przez 11 1/2 godziny. W razie potrzeby uzupełnić wodę gdyby cała wyparowała. Zalewy nie wylewać, wykorzysta¢ ja do potraw. Można skorzystać z cieciorki w puszce, ona nie wymaga namaczania. Jedynie przed użyciem należy odlać wodę.

Odsączoną ciecierzyce umieścić w pojemniku blendera. Dodać kilka łyżek zalewy lub wody z gotowania ciecierzycy lub puszki i zacząć miksować na pastę.

W międzyczasie dodawać resztę składników: sok z cytryny, czosnek, około 2 szczypty soli, szczyptę pieprzu, olej sezamowy lub oliwe oraz kumin. Na końcu pastę tahini, która zagęści hummus. Miksując stopniowo dodawać więcej oliwy, aby uzyskać odpowiednia konsystencje pasty.

Pad Thai

Składniki:

100 gram makaronu ryżowego (3-5 mm)
2 jajka

10 obranych i oczyszczonych krewetek lub pierś z kurczaka lub ser tofu (opcja vege)

2 łyżeczki pasty Pad Thai

2 łyżeczki sosu rybnego

1 łyżeczka sosu sriracha

1 łyżeczka cukru palmowego

2 ząbki czosnku

50 g kiełków fasoli mung

peczek szczypiorku

garść liści kolendry

garść orzeszków ziemnych

olej sezamowy do smażenia

Przygotowanie:

Makaron gotujemy aldente i odsączamy 2 -3 min. Na rozgrzaną patelnie wlewamy olej, wbjamy jajka i mieszając smażymy do całkowitego ścięcia siekając cześci na drobne paski. Dodajemy krewetki (kurczak lub tofu), makaron i przesmażamy. Następnie paste Pad Thai, sos rybny, srirache i cukier. Mieszamy energicznie. Dodajemy kiełki i przesmażamy minute, na końcu dodajemy kolendre i wykładamy na talerz. Posypujemy szczypiorkiem i orzeszkami. Możemy dodać ćwiartke cytryny obok.

Zupa Tom Yum

Składniki:

200 ml mleka kokosowego

400 ml bulionu warzywnego
grzyby straw mushrooms kilka sztuk przekrojonych na pół

40 g zielonego groszku cukrowego
40 g papryki czerwonej paski

3 liście limonki kaffir

łodyga trawy cytrynowej lub szczypta pociętej

1 ostra papryczka

3 dymki wraz z zieloną czescią

2 łyżeczki cukru palmowego
krewetki obrane (31-40) - 8 sztuk
1,5 łyżki pasty Tom Yum

1 łyżeczka sosu sojowego

spora garść listków kolendry do posypania

Przygotowanie:

W garnku zagotuj 2 szklanki bulionu. Dodaj warzywa, liście kaffiru, papryczki chilli drobno pokrojone, cukier, sos sojowy, paste Tom Yum i gotuj 5 minut. Dodaj mleko kokosowe, krewetki i gotuj jeszcze 5 min.

Podajac w miseczce mozna wcześniej wyłowić liście kaffiru i trawe cytrynowa.
Posypać świeżą kolendrą.

Zielone Curry

Składniki:

1 łyżka oleju kokosowego

1/2 cebuli pokrojonej w kostke
50 g cukini

10 g orzeszków ziemnych nie solonych
50 g zielony groszek cukrowy
pomidorki koktajlowe kilka sztuk
500 ml bulionu warzywnego
220 ml mleka kokosowego

2,5 łyżki zielonej pasty curry

3 liście kafiru

10 ml soku z limonki

10 ml sosu sojowego

2 łyżeczki cukru palmowego

10 ml sosu-rybnego

400 g filetu z kurczaka

Przygotowanie:

Olej rozgrzewamy w woku (lub w głębokiej patelni). Dodajemy posiekaną cebule oraz paste curry ciagle mieszając, smażymy przez minute. Wlewamy mleko kokosowe i bulion. Po zagotowaniu wkładamy pokrojone na małe kawałki warzywa i kurczaka. Podgrzewamy bez przykrycia przez 10-15 min, aż kurczak zmięknie. Dodajemy sos rybny, sok i skórke z limonki, brązowy cukier i mieszamy. Na minute przed końcem dodajemy pomidorki koktajlowe w całości. Podajemy z ryżem jaśminowym lub basmati.

Czerwone Curry

Składniki:

1 łyżka oleju kokosowego

1/2 cebuli pokrojonej w kostke
50 g zielonych winogron

50 g pędów bambusa płatki
50 g papryki czerwonej

30 g zielonego groszku
krewetki (30-41) 12 sztuk

500 ml bulionu warzywnego
220 ml mleka kokosowego
2,5 łyżki czerwonej pasty curry
3 liście kaffiru

10 ml soku z limonki

10 ml sosu sojowego

2 łyżeczki cukru palmowego
10 ml sosu rybnego

Przygotowanie:

Olej rozgrzewamy w woku (lub w głębokiej patelni). Dodajemy posiekaną cebule oraz paste curry ciągle mieszając, smażymy przez minute. Wlewamy mleko kokosowe i bulion. Po zagotowaniu wkładamy pokrojone na małe kawałki warzywa. Podgrzewamy bez przykrycia przez 10 min, aż warzywa zmiękną. Dodajemy sos rybny, sok i skórke z limonki, brązowy cukier i mieszamy. Na 5 min przed końcem dodajemy krewetki i winogrona. Podajemy z ryżem jaśminowym lub basmati.

Żółte Curry

Składniki:

1 łyżka oleju kokosowego

1/2 cebuli pokrojonej w kostke
50 g bakłażana tajskiego

50 g cukini

50 g mini kolby kukurydzy

50 g cieciorki z puszki

garść liści szpinaku

500 ml bulionu warzywnego
220 ml mleka kokosowego
2,5 łyżki zółtej pasty curry

3 liście kafiru

10 ml soku z limonki

10 ml sosu sojowego

2 łyżeczki cukru palmowego
10 ml sosu rybnego

200 g tofu pokrojonego w kostke

Przygotowanie:

Olej rozgrzewamy w woku (lub w głębokiej patelni). Dodajemy posiekaną cebule oraz paste curry ciągle mieszając, smażymy przez minute. Wlewamy mleko kokosowe i bulion. Po zagotowaniu wkładamy pokrojone warzywa i tofu. Podgrzewamy bez przykrycia przez 10 min, aż warzywa zmiękną. Dodajemy sos rybny, sok i skórke z limonki, brązowy cukier i mieszamy. Podajemy z ryżem jaśminowym lub basmati.

Zupa Miso Shiru

Składniki:

10 cm kawałek konbu

10 g suszonych ptatków tuńczyka bonito (katsuobushi)

5 szklanek chłodnej wody

5 g suszonych glonów wakame
2,5 łyżki pasty miso Hikari aka lub Shiro

100 g tofu

grzyby shitake

Przygotowanie:

Zagotować glony konbu z katsuobushi (po 5 min dołożyć płatki bonito). Gotujemy jeszcze 10 min - należy uważać, by nie było gorzkie.
Przecedzić wywar zwany dashi.

Do zagotowanego klarownego bulionu dashi dodać paste miso (uprzednio rozprowadzoną w kilku łyżkach goracego bulionu) i od razu odstawić z ognia.

Glony wakame namaczamy wcześniej wrzątkiem 5 min.

Grzyby shitake gotujemy i tniemy w paski.

Do miseczek nałozyć porcje odcedzonych glonów wakame, tofu pokrojone w kostke oraz odcedzone grzyby shitake jesli ich używamy.
Zalać bulionem i opcjonalnie posypać pocietym porem lub sezamem.

Zupa Tom Kha Gai

Składniki:

200 ml mleka kokosowego

400 ml bulionu warzywnego

50 g pędów bambusa

40 g zielonego groszku cukrowego
40 g papryki czerwonej paski

3 liście limonki kaffir

łodyga trawy cytrynowej lub szczypta pociętej

1 ostra papryczka

3 dymki wraz z zieloną czescią

2 łyżeczki cukru palmowego

1 pierś kurczaka (około 300 g)

1,5 łyżki pasty Tom Kha

1 łyżeczka sosu sojowego

spora garść listków kolendry do posypania

Przygotowanie:

W garnku zagotuj 2 szklanki bulionu. Dodaj warzywa, kurczaka pokrojonego w paski, liście kaffiru, papryczki chilli drobno pokrojone, cukier, sos sojowy, paste Tom Khai gotuj 5 min.
Dodaj mleko kokosowe i gotuj jeszcze 5 min.

Podając w miseczce można wcześniej wyłowić liście kaffiru i trawe cytrynowa.
Posypać swieżą kolendrą.

Wakame no sunomo

Składniki:

Wakame suche - 50g
Cukier 20 g
Ocet ryżowy 20 ml

Sezam biały

Przygotowanie:

Glony namaczamy do 15 min w dużej misce ponieważ nabierają objętości.

Ocet z cukrem podgrzewamy do rozpuszczenia i studzimy.

Zalewamy glony, mieszamy z sezamem i gotowe.

Tongbaechu kimchi

Składniki:

Kapusta pekińska 1 szt

SóI himalajska 4 łyżki

Mąka ryżowa 1 łyżka

50 ml sosu rybnego

Cukier trzcinowy 1 łyżka

Biała rzodkiew lub Fuku komachi 0,5 szt
Czosnek niedźwiedzi 2 łyżki

Szalotka 3 szt

1 cebula

cała główka czosnku

3 cm imbiru

łyżka płatków rybnych np.Katsuobushi (krewetki sfermentowane lub pasta krewetkowa )

1,5 szklanki płatków chilli lub papryka gochugaru

Przygotowanie:

Ki Kaeng - kurczka w żółtym curry

Składniki:

mleko kokosowe 0,3 |

250 g kurczaka podudzie
groszek cukrowy 120 g

cukinia 120 g

bakłażan 20 g

cebula mała

2 ząbki czosnku

korzeń imbiru starty (odrobina)
orzechy nerkowca 100 g

pasta żółte curry 2 - 3 łyżeczki
sos rybny 1 łyżka

sos sojowy 1 łyżka

swieża kolendra lub dymka do dekoracji
cukier palmowy 1 łyżeczka

Przygotowanie:

Mięso z pastą curry pokrojone w paski przesmażamy na oleju ok. 4 min, dodajemy po kolei: cebula, czosnek, imbir i smażymy ok 2 min. Następnie dokładamy warzywa i orzechy - mieszamy ok 2 min. Zalewamy mlekiem kokosowym 300 ml, dodajemy sos sojowy, rybny, cukier, liść limonki i dusimy do odparowania.

Podajemy z ryżem jaśminowym lub basmati. Potrawe posypujemy dymką lub kolendrą.

Bo Bun - sałatka wietnamska

Składniki:

150 g makaronu ryżowego

150 g udźca wołowego (mięso można zastąpić kaczką, tofu, tempehem)

świeże warzywa:

krojony ogórek -10 pasków

Marchew - 10 pasków

pak choy 6 liści

edamame 60g

składniki na sos:

sos rybny - 50g

woda - 100g

sok z limonki - 35 9

2 ząbki czosnku

1 papryczka chilli

2 plastry cytryny - trójkąty

sos zagotować i ostudzić

Przygotowanie:

Makaron zalewamy wrzątkiem na 10 min, w tym czasie przygotowujemy mięso pokrojone w plastry, przesmazamy na oleju na wysokim ogniu, podlewamy bulionem i dodajemy łyżeczke sosu ostrygowego.

Makaron wykładamy na dno miski, po bokach układamy warzywa, na koniec mięso i zalewamy sosem.