Herbata od wieków jest cenionym napojem na całym świecie, w związku z czym powstało wiele ceremonii związanych z jej spożywaniem. Nawiążemy tu do najbliższej naszemu sercu Japonii, gdzie ceremonia picia herbaty szlachetnie zwana Chanoyu – jest tłumaczona jako Cha - herbata , no-yu droga – droga herbaty. Zasady ceremonii nawiązują do ceremoniałów buddyjskich i symbolizują drogę do osiągniecia pełnej duchowości. Pierwotną formę tego ceremoniału stworzył Mnich Murata Suko wraz z Shogunem Yoshimitsu w XV wieku.

Czajniki i czarki do herbaty w sklepie Asiadeli

Ceremoniał herbaty powinien odbywać się w miejscu, które sprzyja odprężeniu i jest harmonijne - może to być ogród, pawilon lub taras.

Przed przystąpieniem do ceremoniału herbaty należy dokładnie umyć dłonie na znak oczyszczenia duszy. Następnie kontempluje się lub podziwia piękno otaczającego miejsca. Herbata, która jest wykorzystywana do ceremonii Chanoyu to szlachetna sproszkowana herbata zielona zwana Matcha. Gospodarz ceremonii nakłada matchę do chawana bambusową łyżeczką zwaną chasaku. Sam chawan to duża czarka, która posiada tzw. Twarz. Następnie z precyzją i w skupieniu miesza bambusową miotełką zwaną Chasen i częstuje osobno gości.

Chanoyu to ważny element dziedzictwa kulturowego Japonii, a spożywanie herbaty Matcha stało się dzięki niemu popularne. Herbata matcha jest rozpoznawalna na całym świecie i uznawana nie tylko za przysmak, ale również suplement diety. Przy tym jest silnym antyoksydantem. Przeciwutleniacze wymiatają wolne rodniki, ponieważ są bogatym źródłem katechin, które zmniejszają ryzyko miażdżycy, działają przeciwirusowo i przeciwbakteryjnie. Matcha uspokaja i relaksuje, poprawia pamięć i koncentrację. L-teanina przyspiesza metabolizm organizmu. Takie właściwości posiadają w mniejszym stopniu wszystkie zielone herbaty, które dzięki temu, że nie są poddane fermentacji, a jedynie obróbce podgrzewania i suszenia, zatrzymują utlenianie liści i zachowują polifenole zawarte w liściach herbacianych. Poza walorami smakowymi i kolorem posiadają właściwości lecznicze.

Doskonałe na co dzień

Picie herbaty nie byłoby tak przyjemne, gdyby nie czarki, które mają piękne kształty i niepowtarzalne wzory. Czarki w Japonii i Azji dalekowschodniej nie posiadają tzw „ucha„ i uchwytu, trzyma się je całe w dłoni, ogrzewając ją. Wykonane są z wysokiej jakości porcelitu zdobione szkliwem, z reguły nawiązują do kolorów Ziemii. Do zaparzenia dobrej herbaty wykorzystuje się czajniki żeliwne zaopatrzone w sitka, które można wyjmować. Duża zaletą czajników żeliwnych jest również fakt, że utrzymują długo gorącą temperaturę naparu.

Zobacz też:

Miski, talerze | Laka / Melamina | Łyżki
Kotki szczęścia / Kendama | Talerze do sushi | Zestawy do sake
Zestawy do sushi

CZAJNIKI I CZARKI