Nie masz produktów w koszyku.
Niezbędnik Herbacianej Ceremonii.
Pędzelki do matchy, żeliwne lub porcelanowe czarki i czajniki oraz bambusowa łyżeczka chashaku to obok matchy niezbędnik służący do wykonania tradycyjnej, japońskiej ceremonii herbacianej. Dzięki temu można również przyrządzać matchę samodzielnie w domu, kiedy tylko najdzie Was ochota, w sposób zgodny pradawnym japońskim zwyczajem. Z jakiego powodu matcha jest tak wyjątkowa? Matcha to wysokogatunkowa zielona herbata uprawiana w Japonii. Wykonuje się z liści krzewu Tencha, które następnie ściera się na gładki, jasnozielony puder. Specjalne metody uprawiania krzewu powodują, że po obróbce zachowuje on 100% swoich dobroczynnych właściwości. Indywidualnemu traktowaniu zawdzięcza też niezwykły, delikatny aromat i lekko słodki smak.
Zielone herbaty w sklepie Asiadeli.pl
Matcha uznawana jest za jedną z najlepszych herbat na świecie. Zawiera bogactwo witamin, minerałów i najsilniejszych przeciwutleniaczy, które nie tylko pozytywnie wpływają na urodę, ale przede wszystkim na zdrowie. Ta herbata pomaga również w odchudzaniu, gdyż przyśpiesza metabolizm, relaksuje, odświeża, wzmacnia odporność, chroni serce, a także pobudza i wspomaga koncentrację. Japończycy nie mogą bez niej żyć – piją ją przy każdej okazji. W sklepach znaleźć można mnóstwo dań i słodyczy na bazie tej zielonej herbaty: od lodów, przez czekoladę, po ciasta, batony i ciasteczka. Często dodawana jest gratisowo do zakupów. Latem lodówki w sklepach wypełnione są po brzegi mrożoną, butelkowaną matchą. W Polsce gospodarze wynajmujący mieszkanie zostawiają dla nowego lokatora zestaw naczyń i sztućców – w Japonii zamiast tego znaleźć można czarki, czajnik, bambusową łyżeczkę i pędzelek do matchy.
Jak prawidłowo zaparzyć matchę?
Potrzebna będzie czarka, chasaku dzięki której bez problemu można odmierzyć idealną porcję herbaty oraz japońska miotełka chasen do uzyskania prawidłowej konsystencji..
- Wsypać do czarki zawartość dwóch bambusowych łyżeczek
- Zalać 100 ml wody o temperaturze 70-80 °C (aby uzyskać pożądaną temperaturę, po zagotowaniu wody przelać ją do odrębnego naczynia i odczekać ok. 10 minut)
- Miotełką / pędzelkiem do matchy energicznie mieszać herbatę, wykonując ruchy w kształcie litery W lub M, aż do powstania pianki.
- Gotowe! Wystarczy raz spróbować matchy, by zakochać się w jej delikatnym, orzeźwiającym smaku. Spróbujcie Państwo i Wy!
Zobacz też: