RAMEN WEGAŃSKI YASAI - PRZEPIS ASIA DELI

Gotujemy w Asia Deli! Dzisiaj PRZEPIS NA WEGETARIAŃSKI RAMEN. Jak gotujemy Yasai ramen w delikatesach azjatyckich Asia Deli w Krakowie. Krok po kroku gotujemy ramen na bazie dyni i batatów - trochę smakuje jak gęsta zupa krem z bogactwem dodatków, smaków i aromatów. Dzisiejszy przepis na wege ramen nie jest prosty, ale jest mega bombowy! Zapraszamy!

PRZEPIS NA Ramen Yasai - wegetariański

2,5 l wody do ugotowania bulionu warzywnego :
100 g dyni Hokkaido
80 g batatów
bulion 100 ml z namoczonych grzybków shiitake ( 4 szt.)
1 marchewka
pół gałązki selera naciowego
20 g kombu
połówka pora
50 g białej rzodkwi daikon
gotujemy do miękkośći
20 g tempehu

Przesmażamy :
1 cebulę pokrojoną w kostkę
3 żabki czosnku
15 g tartego imbiru
po ugotowaniu wywaru - wyjmujemy glon kombu , por, seler
dodajemy przesmażoną cebule z czosnkiem i imbirem, pieprz syczuański łyżeczka, sól wędzoną 1 łyżeczka, sos sojowy 1 łyżka do tego 80 g ciecierzycy w puszce i blendujemy na gładki bulion i mamy gotowy bulion warzywny a'la paitan przygotowujemy 1 dzień wcześniej 4 jajka gotowane 6,5 min na pól miękko , płuczemy w zimnej wodzie, obrane marynujemy w sosie sojowym z Mirinem , wodą i solą, proporcje marynaty: 200 ml wody ,100ml sosu sojowego jasnego, 20 ml sosu sojowego ciemnego, 100 ml mirinu,1 łyżeczka soli przygotowujemy TARE z pasty Tobanjan i sambal plus pasta sezamowa - zblendowane z olejem ziarna białego sezamu, grzybki shittake pozostałe z bulionu, gotujemy w sosie sojowym z mirinem do miękkości i kroimy w paseczki, można przygotować menmę z pasków bambusa , gotujemy i marynujemy w tym samym roztworze co grzybki shiitake ( sos sojowy i mirin ) musztardowiec siekamy w kostkę i przesmażamy z shichimi togarashi, dymka posiekana do posypania gotowy makaron ramen alkaliczny gotujemy 5 min i przecedzamy układamy na dnie naczynia tare z pastą sezamową
makaron, wlewamy bulion i na górze : jajko, liść pak choy sparzony , menma, grzybki shiitake, musztardowiec, dymka , można posypać sezamem, dodać olej z chili dla podkręcenia ostrości i dodajemy jeszcze glon nori prażon smacznego :)