Przepis na PAD THAI - gotowanie z Asia Deli Kraków #02

Kontynuujemy nową serię gotowania w Delikatesach Asia Deli, gdzie pokazujemy jak zrobić w domu klasyczne azjatyckie dania i potrawy. Przygodę ze smakami Japonii zaczęliśmy od prostej zupki miso shiru, a dzisiaj obiad - pełne danie rodem z tajskiego street foodu: PAD THAI. To treściwy posiłek serwowany na ulicach zarówno dla turystów jak i miejscowych. Pad thai to smażony makaron z jajkiem i z dodatkami, przyprawami. Podstawowymi składnikami do przyrządzenia pad thai są: makaron ryżowy, różne warzywa oraz kiełki, tamaryndowiec, orzeszki, chili i jajko oraz tofu. Makaron podsmaża się kilka minut z surowymi jajami, czasem też z tofu. To danie, którego smak jest słodko, słono kwaśny. Kucharz może decydować czy danie będzie miało głębszą charakterystykę, czy może bardziej orzeźwiający smak - w zależności od dodanych składników.

PRZEPIS NA PAD THAI (na jedną porcje dania):
60 g makaronu ryżowego 5 mm suchego ( namaczamy dzień wcześniej w chłodnej wodzie, żeby się nie sklejał )
składniki po kolei jak dodajemy do woka:
1 jajko
50 g kurczaka filet
30 g papryki czerwonej pokrojonej w paski,
20 g kiełków fasoli mung
20 g pora zielone części pokrojone w paski,
10 g grzyby mun, namoczone kroimy w paski
2 łyżki sosu do pad thai Maepranom - gotowy lub PASTA AHG lub robimy sami
podlewamy 1/3 szklanki wody
odrobinę sosu sojowego - łyżeczkę do smaku
odrobinę sosu rybnego na koniec - 1 łyżeczkę
orzeszki ziemne potłuczone prażone jako posypka
1/8 limonki
dymka do wykończenia