Nie masz produktów w koszyku.
Japońska kuchnia jest czarująca i fenomenalna, nic na świecie nie podbiło tak podniebień w ostatnim ćwierćwieczu jak sushi i ramen. Te dwie japońskie potrawy można zjeść na każdym kontynencie i choć ramen pochodzi z Chin, to właśnie japońska wersja tej potrawy zaskarbiła sobie miłość i popularność na całym świecie. Ramen to miska wypełniona wyrazistym bulionem, warzywami, jajkiem na twardo i sprężystym pszennym makaronem. Doskonale syci (danie to serwowane jest w ramenowych miskach o pojemności 1000 ml) i rozgrzewa dzięki esencjonalnym bulionom ramenowym. Wśród samych bulionów wyróżniamy dwa rodzaje: Chintai oraz pantai. Pierwszy z nich jest czysty, klarowny i lekki, drugi zaś gęsty, kolagenowy.
Najważniejsze części składowe ramenu to:
- Tare – sos, który nadaje ramenowi konkretnego smaku.
- Bulion do ramenu: Assari – czysty, lekki i Kotteri – gęsty, konkretny
- Olej smakowy – dodatek – może być olej chilli, olej sezamowy.
- Ramenowe dodatki - zielona część dymki, shiitake, nori – prażone glony, pak choy, menma - marynowane pędy bambusa, narutomaki – ciastko rybne, prażony sezam, marynowane jajko ajitsuke, konkretny wkład typu mięso wieprzowe: chasu – boczek, drobiowe: pierś z kaczki.
Nazwa potrawy pochodzi od najważniejszego wkładu makaronu typu ramen. Jest to sprężysty makaron zrobiony z mąki pszennej z użyciem wody alkalicznej Kansui, która sprawia, że bez użycia jajek makaron ramen nabiera mocno żółtego koloru, dlatego też może być on wykorzystywany w kuchni wegańskiej. Weganie stworzyli dla siebie wersje wegańskie , które bazują na bulionach warzywnych nazywanych Yasai. Poza dodatkami warzywnymi mięso jest zastąpione sojowym mięsem wegańskim. Zapraszamy do objerzenia naszego filmu pokazującego jak zrobić ramen wegański.
Miski do ramenu w sklepie asiadeli.pl
Do serwowania ramenu potrzebna nam będzie odpowiednia ceramika. Wśród niej znaleźć można ramenowe miski o pojemności 1000 ml, zwykle wykonane z porcelitu, który długo utrzymuje temperaturę ramenowego dania. Dużą popularnością cieszy się też typowo japońska melamina - materiał w rodzaju laki. Ramenowe miski mają zwykle rozmiary 21 cm średnicy i wysokość od 8 do 9 cm. Taki rozmiar gwarantuje, że ramenowe danie zmieści się i będzie pięknie eksponowało poszczególne składniki. W naszym sklepie znajdziecie wiele wzorów ramenowych misek, wyprodukowanych w Japonii przez Edo Japan i Tokyo Design Studio.
MISKI , TALERZE
-
Miska do zup Tajimi 11 x 6 cm
pojemność : 300ml producent : Tokyo design studio. Można myć w zmywarce.
39,99 zł -
Miska do ramen Masamura 21 cm Japan
Miska do ramenu Masamura 21 x 9 cm w kolorze brązowym z motywem fali, hand made, producent : Tokyo Design Studio
99,00 złBrak w magazynie
Add to wishlist -
Miska do ramenu grey 1000 ml
Miska do ramenu grey 1000 ml. WYMIARY: 21 X 8 cm, Made IN Japan.
79,99 zł -
Miska do ramenu Blue 1000 ml
Miska do ramenu Koge 1000 ml. WYMIARY: 21 X 8 cm, Made IN Japan.
79,99 zł -
Miska do ramenu Koge 1000 ml
Miska do ramenu Koge 1000 ml. WYMIARY: 21 X 8 cm, Made IN Japan.
79,99 zł -
MISKA do ramenu kot różowy 21 cm x 8 cm
MISKA do ramenu kot różowy 21 cm x 8 cm, wykonana z porcelit w błysku. Made In Japan
69,99 zł -
MISKA do ramenu kot niebieski 21 cm x 8 cm
MISKA do ramenu kot niebieski 21 cm x 8 cm, wykonana z porcelitu w połysku. Made in Japan.
69,99 zł -
MISKA do ramenu Shiba niebieska 21 cm x 8 cm
MISKA do ramenu Shiba niebieska 21 cm x 8 cm, wykonana z porcelitu w połysku. Made in Japan.
69,99 zł -
komplet do ramenu Kuro dla 2 osób
Komplet 2 ceramicznych misek Kuro 21 x 8,7 cm , materiał:porcelit. Biało - czarna. Dedykowana do praw japońskich typu ramen, udon. Kolorystyka uniwersalna pasuje do każdego wnętrza. Producent : Edo Japan.
229,00 zł -
komplet 2 misek Hikari 17 x 8,7 cm
Komplet 2 misek Hikari 17 x 8,7 cm w kolorze podpalanego beżu, w zestawie z pałeczkami wielorazowego użytku.
179,00 zł