Nie masz produktów w koszyku.
przepis na ryż do sushi (20 minut nama10 minut namaczamy, 10 minut odsączamy, 20 minut gotujemy, 10 minut trzymamy pod przykryciem) 1) Wsypujemy do garnka 500g ryżu. i płuczemy kilkakrotniezimną wodą , aż woda stanie się zupełnie przeźroczysta. 2) Ryż przesypujemy do garnka zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 20 min do napęcznienia. 3) Następnie odsączmy ryż na sicie przez 10 min 4) Odsączony ryż zalewamy 0,6 litra zimnej wody i gotujemypod przykryciem na minimalnym ogniu przez 20 minut – uwaga – od momentu zagotowania 5) Odstawiamy ryż pod przykryciem na 20 min 6) Ryż przekładamy do płaskiego pojemnika delikatnie mieszając (tasując), tak żeby nie zgniatać ziaren, podczas mieszania ryż polewamy wcześniej przygotowanym sosem tezu lub gotowa zaprawą . 7) Odstawiamy do ostygnięcia * zalecamy przygotowywać sushi z lekko ciepłego ryżu Z tak przygotowanym ryżem możemy przystąpić do robienia sushi – powodzenia. Zaprawa „TEZU” Składniki i proporcje : – ocet ryżowy – 5 łyżek stołowych – cukier – 3½ łyżki stołowej – sól – 1½ łyżki stołowej sposób przyrządzenia: ocet wlewamy do małego garnka i podgrzewamy, należy pamiętać żeby nie doprowadzić do wrzenia dodajemy cukier i sól. Mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się składników. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Kuchnia | Nie |
---|
Tylko zarejestrowani kiienci mogą pisać opinie. Proszę zalogować się lub zarejestrować