Niezbędnik Herbacianej Ceremonii.

Pędzelki do matchy, żeliwne lub porcelanowe czarki i czajniki oraz bambusowa łyżeczka chashaku to obok matchy niezbędnik służący do wykonania tradycyjnej, japońskiej ceremonii herbacianej. Dzięki temu można również przyrządzać matchę samodzielnie w domu, kiedy tylko najdzie Was ochota, w sposób zgodny pradawnym japońskim zwyczajem. Z jakiego powodu matcha jest tak wyjątkowa? Matcha to wysokogatunkowa zielona herbata uprawiana w Japonii. Wykonuje się z liści krzewu Tencha, które następnie ściera się na gładki, jasnozielony puder. Specjalne metody uprawiania krzewu powodują, że po obróbce zachowuje on 100% swoich dobroczynnych właściwości. Indywidualnemu traktowaniu zawdzięcza też niezwykły, delikatny aromat i lekko słodki smak.

Zielone herbaty w sklepie Asiadeli.pl

Matcha uznawana jest za jedną z najlepszych herbat na świecie. Zawiera bogactwo witamin, minerałów i najsilniejszych przeciwutleniaczy, które nie tylko pozytywnie wpływają na urodę, ale przede wszystkim na zdrowie. Ta herbata pomaga również w odchudzaniu, gdyż przyśpiesza metabolizm, relaksuje, odświeża, wzmacnia odporność, chroni serce, a także pobudza i wspomaga koncentrację. Japończycy nie mogą bez niej żyć – piją ją przy każdej okazji. W sklepach znaleźć można mnóstwo dań i słodyczy na bazie tej zielonej herbaty: od lodów, przez czekoladę, po ciasta, batony i ciasteczka. Często dodawana jest gratisowo do zakupów. Latem lodówki w sklepach wypełnione są po brzegi mrożoną, butelkowaną matchą. W Polsce gospodarze wynajmujący mieszkanie zostawiają dla nowego lokatora zestaw naczyń i sztućców – w Japonii zamiast tego znaleźć można czarki, czajnik, bambusową łyżeczkę i pędzelek do matchy.

Jak prawidłowo zaparzyć matchę?

Potrzebna będzie czarka, chasaku dzięki której bez problemu można odmierzyć idealną porcję herbaty oraz japońska miotełka chasen do uzyskania prawidłowej konsystencji..

  1. Wsypać do czarki zawartość dwóch bambusowych łyżeczek
  2. Zalać 100 ml wody o temperaturze 70-80 °C (aby uzyskać pożądaną temperaturę, po zagotowaniu wody przelać ją do odrębnego naczynia i odczekać ok. 10 minut)
  3. Miotełką / pędzelkiem do matchy energicznie mieszać herbatę, wykonując ruchy w kształcie litery W lub M, aż do powstania pianki.
  4. Gotowe! Wystarczy raz spróbować matchy, by zakochać się w jej delikatnym, orzeźwiającym smaku. Spróbujcie Państwo i Wy!

Zobacz też:

Kawy wietnamskie | Herbaty japońskie |

HERBATY ZIELONE

  1. Herbata zielona Bancha 100 g.

    Napar zaparzamy od 2-3 min. w temp. 70 – 85 stopni C. Japończycy lubią delektować się banchą podczas jedzenia. Ta wielkolistna „herbata codzienna” jest produkowana w trzeciej fazie zbiorów późnym latem i zawiera do 70% mniej teiny, niż wcześniejsze zbiory sezonu. W związku z tym jest delikatna w naparze, a jej smak jest delikatnie słodki z subtelną trawiastą nutą. Idealny dla wszystkich, dla których zielona herbata jest zbyt gorzka!

    Dowiedz się więcej

    49,00 zł
    Add to wishlist
  2. Herbata zielona japońska Hojicha 100 g.

    Napar zaparzamy od 2-3 min. w temp. 90 stopni C.Hojicha, to japońska zielona herbata, uzyskiwana z palonych łodyżek kukichy, o smaku dymnym, polecana dla osób z problemami gastrycznymi, jest mocno zasadowa i przeciwdziała nadkwasocie.

    Dowiedz się więcej

    49,00 zł
    Add to wishlist
  3. Herbata zielona Sencha z malinami i figą premium 100 g.

    Herbaciane listki, poddawane są suszeniu niezwłocznie po zerwaniu z krzewu. Dzięki temu nie dopuszcza się do rozpoczęcia procesu fermentacji, charakterystycznego dla herbat czarnych. Ma to znacznie nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również na właściwości zdrowotne. Napar z Senchy należy do jednych z najzdrowszych napojów, polecany dla diabetyków – obniża poziom cukru we krwi, reguluje wydzielanie żółci, ułatwia trawienie, przyspiesza przemianę tłuszczu, jest przeciwutleniaczem. Napar zaparzamy od 2-3 min. w temp. 70 – 80 stopni C.

    Dowiedz się więcej

    29,99 zł
    Add to wishlist
  4. Herbata zielona Sencha z mango premium 100 g.

    Herbaciane listki, poddawane są suszeniu niezwłocznie po zerwaniu z krzewu. Dzięki temu nie dopuszcza się do rozpoczęcia procesu fermentacji, charakterystycznego dla herbat czarnych. Ma to znacznie nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również na właściwości zdrowotne. Napar z Senchy należy do jednych z najzdrowszych napojów, polecany dla diabetyków – obniża poziom cukru we krwi, reguluje wydzielanie żółci, ułatwia trawienie, przyspiesza przemianę tłuszczu, jest przeciwutleniaczem. Napar zaparzamy od 2-3 min. w temp. 70 – 80 stopni C.

    Dowiedz się więcej

    29,99 zł
    Add to wishlist
  5. Herbata zielona Sencha z truskawką i lychee premium 100 g.

    Herbaciane listki, poddawane są suszeniu niezwłocznie po zerwaniu z krzewu. Dzięki temu nie dopuszcza się do rozpoczęcia procesu fermentacji, charakterystycznego dla herbat czarnych. Ma to znacznie nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również na właściwości zdrowotne. Napar z Senchy należy do jednych z najzdrowszych napojów, polecany dla diabetyków – obniża poziom cukru we krwi, reguluje wydzielanie żółci, ułatwia trawienie, przyspiesza przemianę tłuszczu, jest przeciwutleniaczem. Napar zaparzamy od 2-3 min. w temp. 70 – 80 stopni C.

    Dowiedz się więcej

    29,99 zł
    Add to wishlist
  6. Herbata zielona z prażonym ryżem Genmaicha 100 g.

    Najbardziej popularna herbata japońska w Polsce. Napar z zielonej herbaty należy do jednych z najzdrowszych napojów, polecana dla diabetyków – obniża poziom cukru we krwi, reguluje wydzielanie żółci, ułatwia trawienie, przyspiesza przemianę tłuszczu, jest przeciwutleniaczem. Napar zaparzamy od 2-3 min. w temp. 70 – 80 stopni C.

    Dowiedz się więcej

    89,99 zł
    Add to wishlist
  7. Łyżeczka bambusowa do Matchy - Chasaku.

    Rozmiar: długość: 18 cm; Grubość rączki: 0,4 cm

    Dowiedz się więcej

    20,99 zł
    Add to wishlist
  8. Japońska Moya MATCHA bio tradycyjna – 30 g

    .Moya matcha – bio tradycyjna 30 g Wyróżnia ją intensywna zielona barwa i zbalansowany smak, lekka słodycz i delikatny herbaciany posmak. Pochodzi z mieszanki pierwszego i drugiego zbioru. Pita jest w każdej postaci. Region zbioru Uji pref.Kyoto Gramatura – 30 gr, szczelnie pakowana w tubie, po otwarciu zalecamy przechowywać w lodówce. Pozyskuje się ją z pierwszego i drugiego zbioru świeżych liści krzewów dojrzewających pod specjalnymi przeciwsłonecznymi osłonami. Dzięki temu uzyskuje się wyższą zawartość chlorofilu i teaniny, a liście nabierają intensywnego zielonego koloru. Kiedy dojrzeją są zbierane, delikatnie suszone i ścierane na drobny proszek.

    Dowiedz się więcej

    75,99 zł
    Add to wishlist
  9. Japońska Moya MATCHA bio tradycyjna – 50 g

    Japońska Moya MATCHA bio tradycyjna – 50 g. Czym różni się matcha od zwykłej zielonej herbaty? Pijąc matchę, spożywamy całe liście zielonej herbaty Tencha, dzięki czemu dostarczamy organizmowi więcej składników odżywczych (aminokwasów, minerałów, witamin oraz błonnika), niż w przypadku zwykłego naparu herbacianego. Matcha jest zieloną herbatą w najczystszej formie. Przy jej uprawach wykorzystuje się techniki zacieniania liści: plantacje krzewów przeznaczonych do proszkowania, przykryte są bambusowymi matami. Ta technika skutkuje zwiększoną zawartością chlorofilu w liściach. Stężone działanie antyutleniaczy Podstawową korzyścią z picia matchy, jest przyjmowanie antyoksydantów, które odpowiadają za neutralizowanie negatywnych skutków działania wolnych rodników. Przeciwutleniacze wymiatają wolne rodniki stale obecne w naszym organizmie m.in. na skutek stresu, przywracają równowagę i pomagają powstrzymać rozwój chorób serca, oczu, mózgu, skóry i większości rodzajów nowotworów. Duże ilości przeciwutleniaczy znajdują się w świeżych owocach i warzywach, ale to matcha posiada ich największe stężenie w skali ORAC. Najważniejsze przeciwutleniacze dostarczane przez matchę to katechiny. Te antyoksydanty o wyjątkowo silnym działaniu, zmniejszają ryzyko miażdżycy, działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, obniżają poziom cholesterolu we krwi. Odgrywają dużą rolę w procesie ochrony skóry przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego. Ponieważ pijąc matchę, spożywamy całe zmielone liście herbaciane, jedna filiżanka tej herbaty pod względem zawartości antyoksydantów odpowiada 10 wypitym filiżankom zwykłego naparu z zielonej herbaty. Relaksuje, wpływa korzystnie na pamięć L-teaninia, aminokwas skoncentrowany w liściach matchy, pobudza emitowanie fal alfa w mózgu, które wpływają na nasze samopoczucie i wywołują uczucie relaksu i spokoju, nie powodując senności. L-teanina, pomaga wywołać stan czujnego odprężenia podobny do tego, który osiąga się poprzez medytację. Tradycyjna matcha w proszku, ma czterokrotnie większą zawartość L-teaniny, (39 mg na porcję), niż zielona herbata serwowana w torebce. Dietetycy zalecają L-teaninę również ze względu na jej korzystny wpływ na utrzymanie właściwego poziomu dopaminy i serotoniny w organizmie – substancji kluczowych dla dobrego samopoczucia, kreatywności i gotowości do podejmowania wyzwań. Jak przygotować matchę? Do filiżanki, kubka lub tradycyjnej czarki (chawan) wsypać 0,5- 1 łyżeczkę herbacianego proszku, rozpuścić w niedużej ilości zimnej wody i dokładnie wymieszać, a następnie dolać gorącej wody (70- 80 °C). Można też zalać proszek bezpośrednio wodą o tej temperaturze. Końcowym etapem jest spienienie napoju za pomocą tradycyjnej bambusowej miotełki chasen lub elektrycznego spieniacza do mleka. Dobrze przygotowana matcha, powinna mieć jednorodną, jasnozieloną konsystencję.

    Dowiedz się więcej

    79,00 zł
    Add to wishlist
  10. Japońska Moya MATCHA codzienna – 30 g.

    Japońska Moya MATCHA codzienna – 30 g. Czym różni się matcha od zwykłej zielonej herbaty? Pijąc matchę, spożywamy całe liście zielonej herbaty Tencha. Dzięki czemu dostarczamy organizmowi więcej składników odżywczych (aminokwasów, minerałów, witamin oraz błonnika), niż w przypadku zwykłego naparu herbacianego. Matcha jest zieloną herbatą w najczystszej formie. Przy jej uprawach wykorzystuje się techniki zacieniania liści: plantacje krzewów przeznaczonych do proszkowania, przykryte są bambusowymi matami. Ta technika skutkuje zwiększoną zawartością chlorofilu w liściach. Stężone działanie antyutleniaczy Podstawową korzyścią z picia matchy, jest przyjmowanie antyoksydantów, które odpowiadają za neutralizowanie negatywnych skutków działania wolnych rodników. Przeciwutleniacze wymiatają wolne rodniki stale obecne w naszym organizmie m.in. na skutek stresu, przywracają równowagę i pomagają powstrzymać rozwój chorób serca, oczu, mózgu, skóry i większości rodzajów nowotworów. Duże ilości przeciwutleniaczy znajdują się w świeżych owocach i warzywach, ale to matcha posiada ich największe stężenie w skali ORAC. Najważniejsze przeciwutleniacze dostarczane przez matchę to katechiny. Te antyoksydanty o wyjątkowo silnym działaniu, zmniejszają ryzyko miażdżycy, działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, obniżają poziom cholesterolu we krwi. Odgrywają dużą rolę w procesie ochrony skóry przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego. Ponieważ pijąc matchę, spożywamy całe zmielone liście herbaciane, jedna filiżanka tej herbaty pod względem zawartości antyoksydantów odpowiada 10 wypitym filiżankom zwykłego naparu z zielonej herbaty. Relaksuje, wpływa korzystnie na pamięć L-teaninia, aminokwas skoncentrowany w liściach matchy, pobudza emitowanie fal alfa w mózgu, które wpływają na nasze samopoczucie i wywołują uczucie relaksu i spokoju, nie powodując senności. L-teanina, pomaga wywołać stan czujnego odprężenia podobny do tego, który osiąga się poprzez medytację. Tradycyjna matcha w proszku, ma czterokrotnie większą zawartość L-teaniny, (39 mg na porcję), niż zielona herbata serwowana w torebce. Dietetycy zalecają L-teaninę również ze względu na jej korzystny wpływ na utrzymanie właściwego poziomu dopaminy i serotoniny w organizmie – substancji kluczowych dla dobrego samopoczucia, kreatywności i gotowości do podejmowania wyzwań. Jak przygotować matchę? Do filiżanki, kubka lub tradycyjnej czarki (chawan) wsypać 0,5- 1 łyżeczkę herbacianego proszku, rozpuścić w niedużej ilości zimnej wody i dokładnie wymieszać, a następnie dolać gorącej wody (70- 80 °C). Można też zalać proszek bezpośrednio wodą o tej temperaturze. Końcowym etapem jest spienienie napoju za pomocą tradycyjnej bambusowej miotełki chasen lub elektrycznego spieniacza do mleka. Dobrze przygotowana matcha, powinna mieć jednorodną, jasnozieloną konsystencję.

    Dowiedz się więcej

    43,99 zł
    Add to wishlist