Niezbędnik Herbacianej Ceremonii.

Pędzelki do matchy, żeliwne lub porcelanowe czarki i czajniki oraz bambusowa łyżeczka chashaku, to obok matchy niezbędnik do wykonania tradycyjnej, japońskiej ceremonii herbacianej. Dzięki temu można również przyrządzać matchę samodzielnie w domu, kiedy tylko najdzie Was ochota, w sposób zgodny pradawnym japońskim zwyczajem. Czemu matcha jest tak wyjątkowa? Matcha to wysokogatunkowa zielona herbata uprawiana w Japonii. Prawdziwą matchę wykonuje się z liści krzewu Tencha, które następnie ściera się na gładki, jasnozielony puder. Specjalne metody uprawiania krzewu powodują, że matcha zachowuje 100% swoich dobroczynnych właściwości. Indywidualnemu traktowaniu zawdzięcza też niezwykły, delikatny aromat i lekko słodki smak.

Matcha uznawana jest za jedną z najlepszych herbat na świecie. Matcha jest bardzo zdrowa. Zawiera bogactwo witamin, minerałów i najsilniejszych przeciwutleniaczy, które nie tylko pozytywnie wpływają na urodę, ale przede wszystkim na zdrowie. Ta herbata pomaga również w odchudzaniu, gdyż przyśpiesza metabolizm, relaksuje, odświeża, wzmacnia odporność, chroni serce, a także pobudza i wspomaga koncentrację. Japończycy nie mogą bez niej żyć – piją ją przy każdej okazji. W sklepach znaleźć można mnóstwo dań i słodyczy na bazie tej zielonej herbaty: od lodów, przez czekoladę, po ciasta, batony i ciasteczka. Często dodawana jest gratisowo do zakupów. Latem lodówki w sklepach wypełnione są po brzegi mrożoną, butelkowaną matchą. W Polsce gospodarze wynajmujący mieszkanie zostawiają dla nowego lokatora zestaw naczyń i sztućców – w Japonii zamiast tego znaleźć można czarki, czajnik, bambusową łyżeczkę i pędzelek do matchy. Jak prawidłowo zaparzyć matchę? Do przygotowania matchy potrzebna będzie czarka, chasaku dzięki której bez problemu można odmierzyć idealną porcję herbaty oraz japońska miotełka chasen do uzyskania prawidłowej konsystencji. 1. Wsypać do czarki zawartość dwóch bambusowych łyżeczek 2. Zalać 100 ml wody o temperaturze 70-80 °C (aby uzyskać pożądaną temperaturę, po zagotowaniu wody przelać ją do odrębnego naczynia i odczekać ok. 10 minut) 3. Miotełką / pędzelkiem do matchy energicznie mieszać herbatę, wykonując ruchy w kształcie litery W lub M, aż do powstania pianki. 4. Gotowe! Wystarczy raz spróbować matchy, by zakochać się w jej delikatnym, orzeźwiającym smaku. Spróbujcie Państwo i Wy!

HERBATY ZIELONE