Sosy sojowe

Kuchnia azjatycka kojarzona jest głównie z potrawami pochodzącymi z Japonii, Chin, Korei, Wietnamu oraz Tajlandii. Choć każdą kuchnię charakteryzują odmienne cechy, są elementy, które spajają je ze sobą. Z pewnością wszystkie dania azjatyckie wyróżnia oryginalny, wyrazisty smak, świeże składniki, nietuzinkowe połączenia warzyw, owoców morza, ryb i mięsa, a także ciekawe przyprawy. Nieodłącznym elementem kuchni azjatyckiej jest sos sojowy, używany zarówno jako przyprawa, a także jako dodatek do wielu dań.

Proces produkcji sosu sojowego złożony jest z kilku etapów. W pierwszej fazie starannie selekcjonuje się i dobiera wysokiej jakości składniki, na bazie których powstanie sos sojowy. Podstawowymi produktami w sosie sojowym są ziarna soi i pszenicy, a także woda i sól. Gdy składniki zostaną przygotowanie, można przejść do kolejnego etapu produkcji sosu sojowego – namaczania i fermentacji soi oraz pszenicy w roztworze posolonej wody. Następnie do mieszanki dodaje się wytworzoną pleśń (koji), zwaną Aspergillus oryzae albo Aspergillus sojae, a także drożdże i bakterie kwasu mlekowego. Tak przyrządzony roztwór pozostawia się w zbiorniku na co najmniej kilka miesięcy, by mógł dojrzeć i sfermentować. Ostatnim etapem produkcji sosu sojowego, jeszcze przed przelaniem go do buteleczek, jest dokładna filtracja, pozwalająca uzyskać aksamitną, gładką konsystencję.

Sos sojowy – jasny i ciemny

Wyróżnia się dwa podstawowe rodzaje sosów sojowych – jasny i ciemny. Pierwszy z nich charakteryzuje się bardzo słonym smakiem, płynną konsystencją i ciemnym, brązowym kolorem. Doskonale komponuje się z gotowymi daniami, takimi jak rolki sushi czy zupy, a także drobiem i rybami. Sos sojowy ciemny jest bardziej gęsty, niż jego jasny odpowiednik. Wyróżnia go przede wszystkim dłuższy czas fermentacji. Ciemny sos sojowy sprawdzi się w akompaniamencie potraw z duszonym mięsem.

W asortymencie naszego sklepu znajdują się oryginalne sosy sojowe japońskie, chińskie i koreańskie, produkowane zgodnie z tradycyjnymi przepisami sprzed kilkunastu lat. Zadbaliśmy o potrzeby wszystkich klientów, dlatego sosy sojowe dostępne są w różnych wariantach – jasnym, ciemnym, bez dodatku składników zawierających gluten, słodkim i z małą zawartością soli. Zachęcamy do zapoznania się z ofertą sosów sojowych.

Sos sojowy

Zapraszamy do składania zamówień na sosy sojowe z bezpieczną, szybką i sprawną dostawą pod wskazany adres, a także odwiedzenia naszych lokali stacjonarnych w Krakowie – przy ul. Ślusarskiej 3, Węgłowej 1 lub Królowej Jadwigi 219. Gwarantujemy starannie wyselekcjonowane produkty, niskie ceny sosów sojowych jasnych i ciemnych oraz miłą, pomocną obsługę.

SOSY SOJOWE