Sosy sojowe

Kuchnia azjatycka kojarzona jest głównie z potrawami pochodzącymi z Japonii, Chin, Korei, Wietnamu oraz Tajlandii. Choć każdą kuchnię charakteryzują odmienne cechy, są elementy, które spajają je ze sobą. Z pewnością wszystkie dania azjatyckie wyróżnia oryginalny, wyrazisty smak, świeże składniki, nietuzinkowe połączenia warzyw, owoców morza, ryb i mięsa, a także ciekawe przyprawy. Nieodłącznym elementem kuchni azjatyckiej jest sos sojowy, używany zarówno jako przyprawa, a także jako dodatek do wielu dań.

Proces produkcji sosu sojowego złożony jest z kilku etapów. W pierwszej fazie starannie selekcjonuje się i dobiera wysokiej jakości składniki, na bazie których powstanie sos sojowy. Podstawowymi produktami w sosie sojowym są ziarna soi i pszenicy, a także woda i sól. Gdy składniki zostaną przygotowanie, można przejść do kolejnego etapu produkcji sosu sojowego – namaczania i fermentacji soi oraz pszenicy w roztworze posolonej wody. Następnie do mieszanki dodaje się wytworzoną pleśń (koji), zwaną Aspergillus oryzae albo Aspergillus sojae, a także drożdże i bakterie kwasu mlekowego. Tak przyrządzony roztwór pozostawia się w zbiorniku na co najmniej kilka miesięcy, by mógł dojrzeć i sfermentować. Ostatnim etapem produkcji sosu sojowego, jeszcze przed przelaniem go do buteleczek, jest dokładna filtracja, pozwalająca uzyskać aksamitną, gładką konsystencję.

Sos sojowy – jasny i ciemny

Wyróżnia się dwa podstawowe rodzaje sosów sojowych – jasny i ciemny. Pierwszy z nich charakteryzuje się bardzo słonym smakiem, płynną konsystencją i ciemnym, brązowym kolorem. Doskonale komponuje się z gotowymi daniami, takimi jak rolki sushi czy zupy, a także drobiem i rybami. Sos sojowy ciemny jest bardziej gęsty, niż jego jasny odpowiednik. Wyróżnia go przede wszystkim dłuższy czas fermentacji. Ciemny sos sojowy sprawdzi się w akompaniamencie potraw z duszonym mięsem.

W asortymencie naszego sklepu znajdują się oryginalne sosy sojowe japońskie, chińskie i koreańskie, produkowane zgodnie z tradycyjnymi przepisami sprzed kilkunastu lat. Zadbaliśmy o potrzeby wszystkich klientów, dlatego sosy sojowe dostępne są w różnych wariantach – jasnym, ciemnym, bez dodatku składników zawierających gluten, słodkim i z małą zawartością soli. Zachęcamy do zapoznania się z ofertą sosów sojowych.

Sos sojowy

Zapraszamy do składania zamówień na sosy sojowe z bezpieczną, szybką i sprawną dostawą pod wskazany adres, a także odwiedzenia naszych lokali stacjonarnych w Krakowie – przy ul. Ślusarskiej 3, Węgłowej 1 lub Królowej Jadwigi 219. Gwarantujemy starannie wyselekcjonowane produkty, niskie ceny sosów sojowych jasnych i ciemnych oraz miłą, pomocną obsługę.

SOSY SOJOWE

  1. Słodki sos sojowy Healthy Boy 250 ml

    Zawartość: 250 ml. Skład: cukier, woda, brązowy cukier, syrop glukozowy, sos sojowy 5% ( woda, soja 25%, mąka pszenna, sól). Data ważności: 12.08.26 Kraj pochodzenia :Tajlandia

    Dowiedz się więcej

    12,99 zł
    Add to wishlist
  2. Sos sojowy gluten free Megachef 200 ml

    Zawartość: 200 ml Skład: woda, soja 21%, ryż, sól, syrop glukozowo fruktozowy, środek konserwujący E202 Data ważności: 05.04.24 Kraj pochodzenia: Tajlandia

    Dowiedz się więcej

    19,90 zł
    Add to wishlist
  3. Sos sojowy jasny Haiyin 150 ml

    Zawartość: 150ml Skład: woda, sól, soja 13%, mąka pszenna, cukier, konserwant E202, kolor E150a, wzmacniacze smaku: E621, E635. Data ważności: 11.02.24 Kraj pochodzenia: Chiny

    Dowiedz się więcej

    8,90 zł
    Add to wishlist
  4. Sos sojowy Shoyu Healthy boy 250 ml

    Zawartość: 250 ml Skład: sos sojowy 38,5% (woda, ziarna soi, mąka pszenna, sól), woda, solona woda (woda, sól), cukier, syrop o wysokiej zawartości fruktozy, mirin (syrop glukozowy, alkohol, ryż kleisty, alanina, wzmacniacz smaku: E640), E631, E627, E211, E150c, aromat. Data ważności: 22.01.24 Kraj pochodzenia: Tajlandia

    Dowiedz się więcej

    16,90 zł
    Add to wishlist
  5. Sos sojowy ciemny Haiyin 150 ml

    Zawartość: 150ml Skład: woda, sól, soja 13%, mąka pszenna, cukier, konserwant E202, kolor E150a, wzmacniacze smaku: E621, E635. Data ważności: 11.02.26 Kraj pochodzenia: Chiny

    Dowiedz się więcej

    7,90 zł
    Add to wishlist
  6. Japoński sos sojowy Kikkoman niskosolony 150 ml

    Zawartość: 150 ml. Skład: woda, soja, przenica, sól. Data przydatności : 26.04.2023 Kraj pochodzenia: Holandia

    Dowiedz się więcej

    22,90 zł

    Brak w magazynie

    Add to wishlist
  7. Sos sojowy jasny AMOY 150 ml

    Zawartość: 150 ml. Skład: woda, soja (14%), sól, mąka pszenna, cukier, barwnik E150a, regulator kwasowości E270, środek konserwujący E202, wzmacniacz smaku E631, E627. Data ważności: 11.12.26 Kraj pochodzenia: Chiny

    Dowiedz się więcej

    10,99 zł

    Brak w magazynie

    Add to wishlist
  8. Sos sojowy ciemny AMOY 150 ml

    Zawartość: 150 ml. Skład: woda, soja (14%), sól, mąka pszenna, cukier, barwnik E150a, regulator kwasowości E270, środek konserwujący E202, wzmacniacz smaku E631, E627. Data ważności: 11.12.26 Kraj pochodzenia: Chiny

    Dowiedz się więcej

    10,99 zł
    Add to wishlist
  9. Japoński sos sojowy Kikkoman 1 L

    Zawartośc: 1L Skład: woda, soja, przenica, sól. Data przydatności do spożycia : 26.04.2026 Kraj pochodzenia: Holandia

    Dowiedz się więcej

    49,90 zł

    Brak w magazynie

    Add to wishlist
  10. Sos sojowy Shoda 250 ml

    Zawartość: 250 ml Skład: woda, soja, pszenica, sól, alkohol jako środek konserwujący Kraj pochodzenia: Japonia

    Dowiedz się więcej

    15,99 zł
    Add to wishlist