Najlepsze makarony azjatyckie

Pizza i pasta to potrawy, które stanowią nieodłączny element Włoch i na stałe wpisały się w tamtejszą kulturę. Choć dla wielu Europejczyków to właśnie Włochy stanowią ojczyznę makaronu, w rzeczywistości ten uwielbiany na całym świecie produkt pochodzi z Azji. Historia makaronu azjatyckiego sięga czterech tysięcy lat i rozpoczęła się w Chinach, a dokładniej w osadzie nad brzegiem Żółtej Rzeki. W jaki sposób makaron azjatycki dotarł aż do Europy? Jedna z teorii przypisuje zasługi podróżnikowi, Marcowi Polo.

Makaron w kuchni azjatyckiej jest jednym z podstawowych składników wielu dań i zup. Warto zaznaczyć, że makarony azjatyckie znacznie różnią się od tych pochodzących z Europy. Wpływają na to nie tylko składniki wykorzystywane do ciasta, ale także sposób jego wyrabiania. We Włoszech połączone składniki wałkuje się, a następnie tnie na wąskie, cienkie paski. Makaron azjatycki tworzony jest metodą, polegającą na rozciąganiu ciasta, dzięki czemu charakteryzuje się on dużą sprężystością.

Makarony azjatyckie rodzaje

W kuchni azjatyckiej wykorzystuje się nie tylko makarony z mąki pszennej, ale również innych ciekawych składników – mąki ryżowej, batatów czy fasoli mung. Ostatnia propozycja w Polsce znana jest bardziej jako makaron sojowy. Wyróżnia się wiele typów i rodzajów makaronów azjatyckich. Z jakimi mamy szansę spotkać się najczęściej? Tradycyjnym japońskim makaronem jest treściwy udon, łączony z wyrazistymi bulionami, mięsem oraz warzywami. Ten rodzaj makaronu japońskiego może być podawany na zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Innym niezwykle popularnym w kuchni azjatyckiej makaronem jest ramen, tworzony z mąki pszennej. Azjatycki makaron ramen stanowi podstawowy składnik zupy o jednakowo brzmiącej nazwie, przyrządzanej z bulionu z wieprzowiny i dodatkiem wielu warzyw oraz jajek. Z kolei doskonały smak wszelkim daniom z kurczakiem czy owocami morza zapewnia makaron azjatycki z mąki ryżowej, przypominający cienkie niteczki. Ten rodzaj makaronu azjatyckiego nie zawiera glutenu, dlatego chętnie wybierany jest przez osoby, które go nie tolerują.

Gdzie kupić makaron azjatycki?

Szeroki wybór azjatyckich makaronów udon, ramen i wielu innych, znajdą Państwo w naszym sklepie internetowym oraz punktach stacjonarnych w Krakowie. Wszystkie dostępne w ofercie makarony azjatyckie zostały starannie wyselekcjonowane, by klienci mieli okazję poznać doskonały, oryginalny smak makaronów z Azji. Zapraszamy do zapoznania się z dostępnymi propozycjami, a także składania zamówień!

MAKARONY

  1. Makaron udon świeży Samlip 200 g

    Skład: mąka pszenna 72 %, woda, sól, zmodyfikowana skrobia tapioki. Zawartość opakowania: 200 g Data przydatności do spożycia: 15.12.2026 r. Kraj pochodzenia: Korea

    Dowiedz się więcej

    4,90 zł
    Add to wishlist
  2. Makaron suchy ramen GTB 375 g

    Przygotowanie: Zagotuj wodę Do gotującej się wody wrzuć makaron i gotuj 5 minut. Odcedź makaron i zlej zimną wodą. Dodaj odrobinę oleju do ugotowanego makaronu, aby zapobiec sklejaniu się. Skład: mąka pszenna, sól. Zawartość opakowania: 375 g Data przydatności do spożycia: 21.06.2026 r. Kraj pochodzenia: Chiny

    Dowiedz się więcej

    11,90 zł
    Add to wishlist
  3. Makaron soba chunsi suchy 300 g

    Skład: mąka pszenna (83,5%), mąka gryczana (15%), sól, kakao w proszku. Makaron należy przechowywać w suchym, ciemnym miejscu. Zawartość opakowania: 300 g Data przydatności do spożycia: 21.10.2026 r. Kraj pochodzenia: Chiny

    Dowiedz się więcej

    12,90 zł
    Add to wishlist
  4. Makaron shirataki udon Cityaroma 400 g

    Zawartość: 400 g Skład:100 % woda, proszek konjac 3,8 %, regulator kwasowości: wodorotlenek wapnia. Przechowywanie: w suchym miejscu. Zawartość opakowania: 400 g Data ważności: 20.12.26 Kraj pochodzenia: Chiny

    Dowiedz się więcej

    9,90 zł
    Add to wishlist
  5. Makaron shirataki paski Cityaroma 400 g

    Zawartość: 400 g Skład:100 % woda, proszek konjac 3,8 %, regulator kwasowości: wodorotlenek wapnia. Przechowywanie: w suchym miejscu. Zawartość opakowania: 400 g Data ważności: 20.12.26 Kraj pochodzenia: Chiny

    Dowiedz się więcej

    9,90 zł
    Add to wishlist
  6. Makaron ryżowy Farmer 5 mm

    Skład: mąka ryżowa. Zawartość opakowania: 400g Data przydatności do spożycia: 30.10.2026 r. Kraj pochodzenia: Tajlandia

    Dowiedz się więcej

    12,90 zł
    Add to wishlist
  7. Makaron ryżowy Farmer 3 mm

    Skład: mąka ryżowa. Zawartość opakowania: 400 g Data przydatności do spożycia: 30.11.2026 r. Kraj pochodzenia: Tajlandia

    Dowiedz się więcej

    12,90 zł
    Add to wishlist