Najlepsze makarony azjatyckie

Pizza i pasta to potrawy, które stanowią nieodłączny element Włoch i na stałe wpisały się w tamtejszą kulturę. Choć dla wielu Europejczyków to właśnie Włochy stanowią ojczyznę makaronu, w rzeczywistości ten uwielbiany na całym świecie produkt pochodzi z Azji. Historia makaronu azjatyckiego sięga czterech tysięcy lat i rozpoczęła się w Chinach, a dokładniej w osadzie nad brzegiem Żółtej Rzeki. W jaki sposób makaron azjatycki dotarł aż do Europy? Jedna z teorii przypisuje zasługi podróżnikowi, Marcowi Polo.

Makaron w kuchni azjatyckiej jest jednym z podstawowych składników wielu dań i zup. Warto zaznaczyć, że makarony azjatyckie znacznie różnią się od tych pochodzących z Europy. Wpływają na to nie tylko składniki wykorzystywane do ciasta, ale także sposób jego wyrabiania. We Włoszech połączone składniki wałkuje się, a następnie tnie na wąskie, cienkie paski. Makaron azjatycki tworzony jest metodą, polegającą na rozciąganiu ciasta, dzięki czemu charakteryzuje się on dużą sprężystością.

Makarony azjatyckie rodzaje

W kuchni azjatyckiej wykorzystuje się nie tylko makarony z mąki pszennej, ale również innych ciekawych składników – mąki ryżowej, batatów czy fasoli mung. Ostatnia propozycja w Polsce znana jest bardziej jako makaron sojowy. Wyróżnia się wiele typów i rodzajów makaronów azjatyckich. Z jakimi mamy szansę spotkać się najczęściej? Tradycyjnym japońskim makaronem jest treściwy udon, łączony z wyrazistymi bulionami, mięsem oraz warzywami. Ten rodzaj makaronu japońskiego może być podawany na zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Innym niezwykle popularnym w kuchni azjatyckiej makaronem jest ramen, tworzony z mąki pszennej. Azjatycki makaron ramen stanowi podstawowy składnik zupy o jednakowo brzmiącej nazwie, przyrządzanej z bulionu z wieprzowiny i dodatkiem wielu warzyw oraz jajek. Z kolei doskonały smak wszelkim daniom z kurczakiem czy owocami morza zapewnia makaron azjatycki z mąki ryżowej, przypominający cienkie niteczki. Ten rodzaj makaronu azjatyckiego nie zawiera glutenu, dlatego chętnie wybierany jest przez osoby, które go nie tolerują.

Gdzie kupić makaron azjatycki?

Szeroki wybór azjatyckich makaronów udon, ramen i wielu innych, znajdą Państwo w naszym sklepie internetowym oraz punktach stacjonarnych w Krakowie. Wszystkie dostępne w ofercie makarony azjatyckie zostały starannie wyselekcjonowane, by klienci mieli okazję poznać doskonały, oryginalny smak makaronów z Azji. Zapraszamy do zapoznania się z dostępnymi propozycjami, a także składania zamówień!

MAKARONY

  1. Makaron ryżowy w wiązkach 1 szt

    Makaron ryżowy to cienkie, półprzezroczyste, szerokie wstążki wykonane z mąki ryżowej i wody. Ten zdrowy nie zawierający glutenu ani cholesterolu makaron używany jest do zup, smażonych potraw mięsnych oraz wszelkich sałatek. Polecany do potrawy Pad Thai. Jedna wiązka to około 80 g.

    Dowiedz się więcej

    2,59 zł
    Add to wishlist
  2. Makaron shirataki Cityaroma 400 g

    Zawartość: 400 g Skład:100 % woda, proszek konjac 3,8 %, regulator kwasowości: wodorotlenek wapnia. Przechowywanie: w suchym miejscu. Zawartość opakowania: 400 g Data ważności: 20.12.22 Kraj pochodzenia: Chiny

    Dowiedz się więcej

    9,90 zł
    Add to wishlist
  3. Makaron ryżowy WaiWai 200 g

    Zawartość: 200 g Skład: mąka ryżowa 90 %, woda 10% Data ważności: 11.09.26 Kraj pochodzenia: Tajlandia

    Dowiedz się więcej

    12,90 zł
    Add to wishlist
  4. Makaron z batatów 500g OTTOGI

    Zawartość: 500 g Skład: mąka ze słodkich ziemniaków 99.9%, emulgator E401, regulator kwasowości E296, zagęszczacz E415. Data ważności: 21.09.26 Kraj pochodzenia: Korea Południowa

    Dowiedz się więcej

    28,80 zł
    Add to wishlist
  5. Mie Asli makaron indonezyjski 200 g

    Zawartość: 200g Data ważności: 11.02.26 Kraj pochodzenia: Indonezja

    Dowiedz się więcej

    11,90 zł
    Add to wishlist
  6. Chiński Makaron QUICK-COOKING Noodles 500 g

    Zawartość: 500g Skład: mąka pszenna 68,7 %, woda, sól, substancja spulchniająca: węglany sodu, skrobia ziemniaczana, kurkuma Data ważności: 11.02.26 Kraj pochodzenia: Republika Czeska

    Dowiedz się więcej

    12,99 zł
    Add to wishlist
  7. Makaron do ramenu 1 szt

    Zawartość: 60-70g Skład : mąka pszenna, woda, sól Kraj pochodzenia: Czechy

    Dowiedz się więcej

    2,99 zł
    Add to wishlist
  8. Makaron z fasoli mung gniazdko 1 sz

    Zawartość : 60-70 g Skład: skrobia grochowa 70%, skrobia z fasoli mung 30%. Kraj pochodzenia: Chiny

    Dowiedz się więcej

    2,99 zł
    Add to wishlist
  9. Makaron ryżowy gniazdko 1 szt

    Makaron ryżowy to wyjątkowo cienkie, półprzezroczyste nitki wykonane z mąki ryżowej i wody. Dzięki temu, że jest super cienki bardzo szybko się go przygotowuje. Idealny do egzotycznych zup i potraw z Woka. Ten zdrowy nie zawierający glutenu ani cholesterolu makaron używany jest do zup, smażonych potraw mięsnych oraz wszelkich sałatek. Głęboko smażony Makaron w dużym stopniu zwiększa swoją objętość tworząc plątanine, lekkich i kruchych nitek, w tej formie jest tradycyjnym składnikiem popularnej chińskiej sałatki z kurczaka. Jedna sztuka takiego makaronu to około 60 g.

    Dowiedz się więcej

    2,99 zł
    Add to wishlist
  10. Makaron ryżowy Vermicelli 500g

    Makaron ryżowy Vermicelli 500g

    Dowiedz się więcej

    15,99 zł
    Add to wishlist