Kawy i herbaty, które polecamy są wyselekcjonowane od firm z długowieczną tradycją ponad 150 lat, znajdziecie tu zwykłe herbaty czarne typu Yunnan premium i Earl Grey wzbogacony pięknym, niebieskim kwiatem bergamotki, mieszanki herbat zielonych Sencha z szuszonymi owocami lub kwiatami, herbaty białe typu Oolong i najszlachetniejsze herbaty japońskie Gyokuro, Hojicha, Genamaicha z prażonym ryżem. Podajemy czas parzenia i temperaturę , od tego zależy czy napar będzie nam smakował . Dla kawoszy - spróbujcie czekoladowej kawy wietnamskiej, z mleczkiem słodzonym ma niesamowity smak, deseru nie potrzeba .

KAWY I HERBATY

  1. Zestaw do ceremonii herbaty Sakura - matcha

    Zestaw do ceremonii herbaty Acer - matcha Zestaw do ceremonii herbaty Chasen - japońska nazwa pędzelka i ceramiczny stojak na pędzel, miseczka Rozmiar: 13x 7 cm pakowane w eleganckie pudełko Edo Japan. Herbata od wieków jest cenionym napojem na całym świecie, w związku z tym powstało wiele ceremonii związanych z jej spożywaniem. Nawiążemy tu do najbliższej naszemu sercu  Japonii, gdzie ceremonia picia herbaty szlachetnie zwana jako Chanoyu – jest tłumaczona jako Cha- herbata , no-yu droga – droga herbaty. Zasady ceremonii nawiązują do ceremoniałów buddyjskich i symbolizują drogę do osiągnięcia pełnej duchowości. Pierwotną formę tego ceremoniału stworzył Mnich Murata Suko wraz z Shogunem  Yoshimistu w XV wieku. Ceremoniał herbaty powinien odbywać się w miejscu, które sprzyja odprężeniu i jest harmonijne, może to być ogród, pawilon, taras. Przed przystąpieniem do ceremoniału herbaty należy dokładnie umyć dłonie na znak oczyszczenia duszy, następnie kontempluje lub podziwia piękno otaczającego miejsca. Herbata, która jest wykorzystywana do ceremonii Chanoyu to szlachetna sproszkowana herbata zielona zwana Matcha. Gospodarz ceremonii nakłada bambusową łyżeczką zwana chasaku matchę do chawana – dużej czarki, która posiada tzw. Twarz, następnie z precyzją i w skupieniu miesza bambusową miotełką zwaną Chasen i częstuje osobno gości. Chanoyu to ważny element dziedzictwa kulturowego Japonii, a spożywanie herbaty Matcha stało się dzięki niemu popularne. Herbata matcha jest rozpoznawalna na całym świecie i uznawana nie tylko za przysmak, ale traktowana jako suplement diety, jest silnym antyoksydantem , przeciwutleniacze wymiatają wolne rodniki, ponieważ jest bogatym źródłem katechin, któ®e zmniejszają ryzyko miażdżycy, działają przeciwirusowo i przeciwbakteryjnie. Matcha Uspokaja i relaksuje, poprawia pamięć i koncentrację L-teanina, przyspiesza metabolizm organizmu. Takie właściwości posiadają w mniejszym stopniu wszystkie zielone herbaty, które dzięki temu, że nie są poddane fermentacji, a jedynie obróbce podgrzewania i suszenia, zatrzymują utlenianie liści i zachowuję polifenole zawarte w liściach herbacianych.

    Dowiedz się więcej

    249,99 zł
    Add to wishlist
  2. Herbata zielona Sencha SAKURA premium 100 g.

    Herbaciane listki, poddawane są suszeniu niezwłocznie po zerwaniu z krzewu. Dzięki temu nie dopuszcza się do rozpoczęcia procesu fermentacji, charakterystycznego dla herbat czarnych. Ma to znacznie nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również na właściwości zdrowotne. Napar z Senchy należy do jednych z najzdrowszych napojów, polecana dla diabetyków – obniża poziom cukru we krwi, reguluje wydzielanie żółci, ułatwia trawienie, przyspiesza przemianę tłuszczu, jest przeciwutleniaczem. Napar zaparzamy od 2-3 min. w temp. 70 – 80 stopni C.

    Dowiedz się więcej

    29,90 zł
    Add to wishlist
  3. Japońska Moya MATCHA codzienna – 50 g

    Czym różni się matcha od zwykłej zielonej herbaty? Pijąc matchę, spożywamy całe liście zielonej herbaty Tencha. Dzięki czemu dostarczamy organizmowi więcej składników odżywczych (aminokwasów, minerałów, witamin oraz błonnika), niż w przypadku zwykłego naparu herbacianego. Matcha jest zieloną herbatą w najczystszej formie. Przy jej uprawach wykorzystuje się techniki zacieniania liści: plantacje krzewów przeznaczonych do proszkowania, przykryte są bambusowymi matami. Ta technika skutkuje zwiększoną zawartością chlorofilu w liściach. Stężone działanie antyutleniaczy Podstawową korzyścią z picia matchy, jest przyjmowanie antyoksydantów, które odpowiadają za neutralizowanie negatywnych skutków działania wolnych rodników. Przeciwutleniacze wymiatają wolne rodniki stale obecne w naszym organizmie m.in. na skutek stresu, przywracają równowagę i pomagają powstrzymać rozwój chorób serca, oczu, mózgu, skóry i większości rodzajów nowotworów. Duże ilości przeciwutleniaczy znajdują się w świeżych owocach i warzywach, ale to matcha posiada ich największe stężenie w skali ORAC. Najważniejsze przeciwutleniacze dostarczane przez matchę to katechiny. Te antyoksydanty o wyjątkowo silnym działaniu, zmniejszają ryzyko miażdżycy, działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, obniżają poziom cholesterolu we krwi. Odgrywają dużą rolę w procesie ochrony skóry przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego. Ponieważ pijąc matchę, spożywamy całe zmielone liście herbaciane, jedna filiżanka tej herbaty pod względem zawartości antyoksydantów odpowiada 10 wypitym filiżankom zwykłego naparu z zielonej herbaty. Relaksuje, wpływa korzystnie na pamięć L-teaninia, aminokwas skoncentrowany w liściach matchy, pobudza emitowanie fal alfa w mózgu, które wpływają na nasze samopoczucie i wywołują uczucie relaksu i spokoju, nie powodując senności. L-teanina, pomaga wywołać stan czujnego odprężenia podobny do tego, który osiąga się poprzez medytację. Tradycyjna matcha w proszku, ma czterokrotnie większą zawartość L-teaniny, (39 mg na porcję), niż zielona herbata serwowana w torebce. Dietetycy zalecają L-teaninę również ze względu na jej korzystny wpływ na utrzymanie właściwego poziomu dopaminy i serotoniny w organizmie – substancji kluczowych dla dobrego samopoczucia, kreatywności i gotowości do podejmowania wyzwań. Jak przygotować matchę? Do filiżanki, kubka lub tradycyjnej czarki (chawan) wsypać 0,5- 1 łyżeczkę herbacianego proszku, rozpuścić w niedużej ilości zimnej wody i dokładnie wymieszać, a następnie dolać gorącej wody (70- 80 °C). Można też zalać proszek bezpośrednio wodą o tej temperaturze. Końcowym etapem jest spienienie napoju za pomocą tradycyjnej bambusowej miotełki chasen lub elektrycznego spieniacza do mleka. Dobrze przygotowana matcha, powinna mieć jednorodną, jasnozieloną konsystencję.

    Dowiedz się więcej

    79,99 zł
    Add to wishlist
  4. Łyżeczka bambusowa do Matchy - Chasaku.

    Rozmiar: długość: 18 cm; Grubość rączki: 0,4 cm

    Dowiedz się więcej

    20,99 zł
    Add to wishlist
  5. Herbata zielona Bancha 100 g.

    Napar zaparzamy od 2-3 min. w temp. 70 – 85 stopni C. Japończycy lubią delektować się banchą podczas jedzenia. Ta wielkolistna „herbata codzienna” jest produkowana w trzeciej fazie zbiorów późnym latem i zawiera do 70% mniej teiny, niż wcześniejsze zbiory sezonu. W związku z tym jest delikatna w naparze, a jej smak jest delikatnie słodki z subtelną trawiastą nutą. Idealny dla wszystkich, dla których zielona herbata jest zbyt gorzka!

    Dowiedz się więcej

    49,00 zł
    Add to wishlist
  6. Czarka japońska handmade brązowa I 8 x 6,5 cm

    Producent: Tokyo design studio. Pojemność: 150 ml. Można myć w zmywarce.

    Dowiedz się więcej

    69,99 zł

    Brak w magazynie

    Add to wishlist